Слънчев бряг
СЛЪНЧЕВ БРЯГ- ЕДНА НЕЗАБРАВИМА ВАКАНЦИЯ ЗА ВСЕКИ!
Слънчев бряг е най-големият български морски курортен комплекс, широко известен у нас и в чужбина. Намира се в южната част на Българското черноморско крайбрежие – на 6 км. северно от Несебър и на 45 км. североизточно от гр. Бургас. Курортът се разстила нашироко между вдадения в морето полуостровен град Несебър /основан от гръцки преселници преди 2000 години под името Месемврия/ и южните склонове на Източна Стара планина.

Климатът на курортния комплекс е морски и се характеризира с топло и горещо лято, освежено от прохладния морски бриз, мека зима, почти без задържаща се снежна покривка, красива и слънчева пролет, и мека есен. В района на Слънчев бряг е отрита хипотермална, силно минерализирана вода.

Плажът на Слънчев бряг е просторен, с дължина около 10 км., настлан с мек и фин жълто-златист пясък, който на места формира големи дюни. Морското дъно също е пясъчно, с много слаб наклон и е удобно за къпане и плуване.

Самият комплекс разполага с над 120 хотела с около 65 000 легла, множество басейни – за възрасти и за деца, както и с къмпинги и с почивни домове, живописно пръснати сред огромен лесопарк от разнообразна растителност – канадски тополи, морски борове, кипариси, планати, акации, декоративни храсти, тревни масиви и многоцветни лехи.

За экологичните си качества Слънчев бряг е награден със син флаг – авторитетна междуналодна награда в областта на екологията.

Плановата композиция на Слънчев бряг е развита успоредно на плажната ивица. Сградите са разположени свободно в парковата среда. При изграждането на комплекса са запазени дюните и съществуващите дървести насаждения, които са допълнени с южни видове. В последните три-четири години на мястото на старите хотели се появиха новопостроени хотели, отличаващи се с лукс и комфорт. Разнообразните по стил,категория и архитектурен облик хотели могат да задоволят вкуса и предпочитанията на всеки гост на курорта.

За гостите на курорта Слънчев бряг предлага много увеселителни заведения и различни атракции – над 160 ресторанта, много барове, казино-вариете както и най-популярните и впечатляващи дискотеки и нощни клубове в България.

Слънчев бряг предлага: медицински, профилактични и възстановителни центрове; детски градини с персонал, владеещ чежди езици, детски площадки с кът за игри и развлечения; развита търговска мрежа – магазини, базари, банки и туристически бюра.

За любителите на морски спортове и развлечения курортът предлага яхти, сърфинг, тенис-клубове, конна база, мини-голф, крикет, база за леководолазен спорт.

През 2003 година бе открит и “Аction aquapark ” – най-голямата водна атракция на Българското черноморие, предлагащ различни атракции за малки и големи, задоволяващ и най- претенциозните вкусове.

Допълнителна атракция за посетителите на комплекс Слънчев бряг е и възможността за посещение на съседните морски курорти Свети Влас,Равда и особено на близкия исторически град- Несебър.

 

НЕСЕБЪР - ГРАД-МУЗЕЙ НА БРЕГА НА ЧЕРНО МОРЕ

Несебър е един от най-древните градове в Европа, известен с античните паметници, както и с прекрасната средновековна и възрожденска архитектура. Намира се на 35 км. североизточно от Бургас и на 5 км. от най-големия черноморски курорт в България – Слънчев бряг.

Градът е разположен на северния край на Бургаския залив на скалист полуостров с дължина 850 м. и ширина 300 м., съединен със сушата. На това малко пространство са намерени следи от хилядолетно човешко съществуване. Останките на тракийските пристанища и каменни котви, намерени при подводни археологически изследвания, свидетелстват за населеност по тези места още преди новата ера. В 6 век преди н.е. е бил създаден бързо развиващ се тракийски град, носещ името Месемврия. Благодарение на бързо развиващата се търговия, градът се разраства и се строят укрепления и две нови пристанища.

Към края на 6 век преди н.е. Несебър вече е гръцка колония, създаден от гръцки преселници, търгуващи с целия Средиземноморски басейн. В града започват да се секат монети от бронз. По време на римското владичество градът продължава своето самостоятелно развитие до тогава, дакото заедно с целия Балкански полуостров не влизат в състава на Византийската империя. По това време градът поддържа оживена връзка с Константинопол и става епископска резиденция. Строят се бани, крепостни стени, укрепват се главните порти, защитени от петоъгълна кула. От тази ехопа датират и най-рано построените несебърски черкви.

През 812 год. градът е завладян от българсикя хан Крум, който го преименова в Несебър. После градът попада в ръцете на византийците, след което отново става български град. В средата на 14 век градът се развива бурно в икономическо, политическо и културно отношение. По това време са построени около 40 черкви.

По време на турското робство градът изживява период на упадък, като започва отново да се съвзема по време на Българското Възраждане /18-19 век/.

В настоящия момент Несебър е едно от най-живописните и посещавани места на Българското черноморие. Състои се от две части – стара и нова, свързани помежду си с провлак, дълъг 300 м. От 1956 год. Несебър е обявен за археологически и архитектурен резерват, а от 1983 г. несебърските паметници на културата, разположени предимно в старата част на града, са включени в списъка на световного културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

Градът е истински музей на строителната традиция в нашите земи, с над 20 забележителности. Тук са запазени ценни паметници от всички епохи на неговото хилядолетно съществуване - стари крепостни стени от Римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от 18 и 19 век. Сред най-големите забележителности са Старата Митрополия /5-6 в./, привличаща туристите със своите забележителни размери; църквата Свети Стефан, известна още под името Новата Митрополия, както и църквите Свети Йоан Кръстител, Пантократор, Свети Иван – Aliturgetos , Свети Арахангел Михаил, Света Параскева. Всички те се отличават с богата вънжна украса – съчетани на бял камък и червени тухли.

Несебър се отличава с прекрасен целогодишен кримат без никакви замърсители, с чудесно съчетание на морска и планинска атмосфера. На фона на прекрасната антична атмосфера се открива неповторима възможност за отдих и атракции. Плажът е в новата част на града. Базата за почивка е съсредоточена в семейни хотели и частни квартири в старата и в новата част на града, оборудвани комфортно и многофункционално. Те предлагат всички условия за пълноценен туризъм. Хотелите в старата част на града са хармонират в стила на старите архитектурни паметници, а хотелите и фамилните къщи в новата част на Несебър са в типичния мореден архитектурен стил. Многобройните заведения за хранене и развлечения задоволяват и най-изтънчениет интереси. В приятна и романтична обстановка, с полъх на море, можете да вкусите ястия от националната кухня, рибни деликатеси, дивеч, екзотични коктейли и маркови напитки, съчетани с висок стандарт на обслужване.

Близостта на Несебър до курорта Слънчев бряг дава възможност за разнообразно прекарване на свободното време, за допълнителни занимания и развлечения, за цялостно използване на инфраструктурата, предлагана от най-големия ни морски курорт.

Динамичното развитие на целия регион около Слънчев бряг-Несебър,Свети Влас и Равда създава в последните 2-3 години тенденция за свързването на всички тези курортни зони в един общ туристически конгломерат,отговарящ на съвременните стандарти в международният туризъм .

 Изключително добрата транспортна инфраструктура на региона-автобуси,таксита,туристически влакчета,близостта на модерното международно летище в Бургас,както и изграждането на абсолютно нова туристическа база за настаняване от най-разнообразен вид и категория прави Черноморската “Ривиера” около Слънчев Бряг притегателен център за посетители от целия свят.

  
 
 Copyright Barco Del Sol 2004